Skip to content

Cubo House / D’ Argenio Saravi Arquitectos

first_imgArchDaily ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/941984/cubo-house-d-argenio-saravi-arquitectos Clipboard Houses Projects Civil Engineering:Isidro GaleanoElectrical Installations:Martín PiroMetal Work:Jorge PasSanitary Installations:Cecilio BenitezCity:EnsenadaCountry:ArgentinaMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Luis BarandiaránText description provided by the architects. The house was conceived in a search for a new way of living, away from urban life, valuing the riverside landscape of the river Río de la Plata. The requirement transcended the basic needs for living, forced an existential reflection and assumed an experimental dimension of the project. The tools adopted to tackle this project are the most essential of the discipline: the eloquence of space, the austerity of resources, material plasticity, light management, synthesis and abstraction. The site imposes an urban route prior to the access that allows the coexistence of two rotated geometric logics: the fabric of blocks, parallel to the riverside and the diagonal of the route leading to the access. The perception of the architectural object is markedly dynamic, always foreshortened, avoiding frontality. The house with its four free faces can be seen from multiple points of view, even from public space.Save this picture!© Luis BarandiaránSave this picture!Ground FloorSave this picture!© Luis BarandiaránThe “cube”, strongly conditioned by the mandatory withdrawals, is actually a square plan prism of 9.40m x 9.40m and 6.60m in height, and it is located at the back of the lot in order to optimize the sunlight. The abstract prism houses both the interior spaces and the semi-covered expansion. The organizing of windows that pierce the outer envelope does not allow us to foresee the spatial complexity that awaits us when entering. The entire space is organized from a new orthogonal system rotated in relation to the envelope. Consolidating the centre of the square was avoided, which would subdivide the space into four equal parts, and “anchor” both geometries to each other. On the contrary, the central support of the mezzanine is hung so that the ground floor is a unique space. The will to free the ground floor from intermediate support was a provocative structural challenge. The mezzanine hangs from the roof slab with a central tensioner. The roof takes two different levels and houses a 24 x 80 cm beam that transfers the load to the envelope.Save this picture!© Luis BarandiaránSave this picture!AxoSave this picture!© Luis BarandiaránIn contrast to the spatial complexity, the house was conceived as a mono-material piece of exposed concrete that reveals its facades in a sculptural way, both on the inside as well as the outside. For this, a constructive system was developed that allowed the insulation to be included within the concrete mass itself. The wrapping wall is made up of three 8cm layers of concrete-EPS (expanded polystyrene) -concrete, cast simultaneously. The lightened envelope comfortably supports its structural role despite the concentration of efforts involved in solving the angles. The definition of the object does not require detail or termination, it is intrinsically the structure. The concrete prism thus synthesizes the spatial, material, structural, and technological challenges. It hides a rich interior space whose geometries refer to the intersections of frames that characterize its urban insertion.Save this picture!© Luis BarandiaránProject gallerySee allShow less12 Ways to Reform Architectural EducationArticlesCanal Street Office Transformation in Fremont / Heliotrope ArchitectsSelected Projects Share “COPY” Manufacturers: ALEJANDRO LO GRASSO CASA DE LUZ, Ariston, Cañoplast, Climaplat, DAMITECH, EPS ALTA DENSIDAD, Guanzetti, HIDROPLAT, Hormicova, IMACOVA, LA CASA DEL MÁRMOL, LA PLATA CERÁMICOS, LAJAS CENTENARIO, LOXON LADRILLOS, PINTURERÍAS GARCÍA, VIDRIOPLAT Architects: D’ Argenio Saravi Arquitectos Area Area of this architecture project “COPY” CopyHouses•Ensenada, Argentina Year:  Lead Architects: Cubo House / D’ Argenio Saravi ArquitectosSave this projectSaveCubo House / D’ Argenio Saravi Arquitectos 2018 Argentina Paula D’Argenio, Nicolás Saraví Save this picture!© Luis Barandiarán+ 29Curated by Clara Ott Share Photographs:  Luis Barandiarán Manufacturers Brands with products used in this architecture project Area:  105 m² Year Completion year of this architecture project Photographs Cubo House / D’ Argenio Saravi Arquitectos CopyAbout this officeD’ Argenio Saravi ArquitectosOfficeFollow#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesEnsenadaOn FacebookArgentinaPublished on June 19, 2020Cite: “Cubo House / D’ Argenio Saravi Arquitectos” [Casa Cubo / D’ Argenio Saravi Arquitectos] 19 Jun 2020. ArchDaily. Accessed 10 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogAluminium CompositesTechnowoodHow to Design a Façade with AluProfile Vertical ProfilesGlassMitrexSolar GreenhouseMetal PanelsAurubisOxidized Copper: Nordic BrownDoorsEGGERWood Laminate Doors in Molecular Plant Science InstituteStonesCosentinoSurfaces – Silestone® Nebula SeriesWall / Ceiling LightsLouis PoulsenLamp – LP RiplsWood Boards / HPL PanelsBruagRoom Dividers – Partition Wall MDFStonesNeolithSintered Stone – Mar del PlataWindowspanoramah!®ah! SecurityPanels / Prefabricated AssembliesULMA Architectural SolutionsMIS Facade PanelCarpetsFabromont AGTextile Floor Covering – Orbital® 07 COLORpunkt®LightsNorka lightingLuminaire – BelfastMore products »Save世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/941984/cubo-house-d-argenio-saravi-arquitectos Clipboardlast_img read more